Na misijnú službu do Austrálie vysvätili Prešovčana Jaroslava Pasoka

09.12.2003 Celý región

Diakon 27-ročný Jaroslav Pasok z Prešova dostal počas archijerejskej sv. liturgie 7. decembra v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Preš...
Diakon 27-ročný Jaroslav Pasok z Prešova dostal počas archijerejskej sv. liturgie 7. decembra v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove kňazské svätenia. Prijal ich pre misijnú službu v eparchii sv. Petra a Pavla so sídlom v meste Melbourne v Austrálii.

Prešovský eparcha Ján Babjak, ktorý kňazskú vysviacku udelil, povedal, že ide o ojedinelý príklad chvályhodného rozhodnutia, pretože i v minulosti i dnes je cirkvi vlastné misijné poslanie. Vyjadril obdiv nad Pasokovým odhodlaním opustiť svojich rodičov, príbuzných a vydať sa s manželkou za poznaním života a za službou Bohu do ďalekého sveta.
Pasok je absolvent Pápežskej univerzity Urbana (1995 - 1997) a Pápežskej univerzity sv. Tomáša Akvinského (1998 - 2001), obe so sídlom v Ríme. Na konci štúdia oslovil nielen jeho otec biskup Peter Stasiuk z Austrálie a ponúkol možnosť misijnej práce v spomínanej eparchii. Tá vznikla v roku 1984 a pred tým od roku 1951 fungovala ako exarchát. Je určená pre ukrajinských katolíkov, čo sú vlastne veriaci východného obradu a ide o diecézu celoaustrálsku. K termínu svojho výjazdu povedal, že s manželkou čakajú už len na vízové doklady a predpokladá, že asi o mesiac by mohli vycestovať. \"Tým, že som bol v Ríme viac rokov, tak už som si zvykol byť menej naviazaný na domov, \" vysvetlil svoje rozhodnutie. Horšie to podľa neho má jeho manželka. Nie je ešte dohodnutý termín ukončenia misie, takže zatiaľ je to na \"neurčito\".

(jj)
 

Vyberte región